poniedziałek, 12 stycznia 2009

Bagel



W sumie raczej nie pieke chleba czy bulek ,ale bajgle dlugo juz "chodzily" mi po glowie,a po przeczytaniu i obejrzeniu ich na blogu Liski
po prostu MUSIALAM je w koncu zrobic i to na pewno pierwszy,ale nie ostatni raz :))
Wyszly takie,jak sobie wyobrazalam-po prostu PYSZNE :)))

Robilam je scisle wg przepisu,ktory ona podala,czyli zaczelam w piatek zrobieniem zaczynu:
  • 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
  • 260g wody
  • 240g maki pszennej
Wszystkie skladniki dokladnie zmiksowac,przykryc folia i odstawic na 24 godziny,nastepnie dodac:
  • 180g maki pszennej
  • 1,5 lyzeczki cukru
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
Zagniesc ciasto-najlepiej mikserem,przykryc folia i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny,nastepnie wstawic ciasto na cala noc do lodowki.
Rano,po wyjeciu z lodowki,zostawiamy ciasto w temp. pokojowej na 30-60 minut,zeby sie ocieplilo.
Nastepnie dzielimy je na 10-12 czesci,z kazdej formujemy okragla buleczke,ktora splaszczamy i palcem robimy w srodku dziurke,odsuwajac ciasto na boki.
Tak uformowane obwarzanki ukladamy na blasze wylozonej papierem do pieczenia do wyrosnienia na 30 minut.
W duzym garnku zagotowujemy wode z dodatkiem:
  • 1 lyzeczki sody
  • 40g cukru
i do gotujacej sie wody wkladamy bajgle po 3-4 i gotujemy po 1 minucie z kazdej strony,wyjmujemy na talerz przykryty recznikiem papierowym dla osaczenia wody,nastepnie przekladamy je na blache do pieczenia,smarujemy bialkiem i posypujemy sola,makiem,ziarnami sezamu czy parmezanem z oregano.

Wkladamy do nagrzanego do 230° piekarnika,pieczemy 5 minut w tej tempereturze,zmniejszamy temp. do 210° i pieczemy dalsze ok. 15 minut.
Ostudzic i przyrzadzac pyszne kanapki ,np. z :)))
  1. kozi serek twarozkowy,wedzony losos,koperek
  2. mozarella,pesto,pomidor,bazylia
  3. salata zielona,camembert,konfitura morelowa
  4. salami,ogorek swiezy,galazka pietruszki zielonej
  5. suszone pomidory w oliwie,oliwki czarne,czerwona cebula,serek typu Filadelfia
Smacznego :))

Brak komentarzy: