niedziela, 16 maja 2010

Adana kebabs i cacik



Wiem,wiem.....ostatnio zagladam bardzo rzadko,ale juz niedlugo przeprowadzka i mysle,ze jak juz sie w koncu w naszym nowym gniazdku urzadzimy i codzienne zycie sie ustabilizuje to bede mogla regularnie bywac,pisywac i odwiedzac moich wszystkich blogowych sasiadow :)
Ale na razie jeszcze sporo pracy przed nami,bo maly remont w nowym mieszkaniu, no i przeprowadzka......

Dzis jednakze chcialabym Wam zaprezentowac nasz dzisiejszy obiad, rodem z poludnia Europy, jakos tak mnie spontanicznie wzielo na cos tureckiego....

Przepisy pochodza z ksiazki "Die türkische Küche" Sarah Woodward

Adana-Kebabs :
  • 675 g jagnieciny
  • 4 malutkie suszone straczki chili
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 1 lyzeczka swiezo mielonego pieprzu
  • 2 male czerwone cebule (obrac i pokroic na kawalki)
  • 3-4 zabki czosnku (obrac)
  • 2 garsci posiekanej natki pietruszki
  • 2 cytryny pokrojone w cwiartki (ja o nich zapomnialam niestety)
  • metalowe lub drewniane patyki do szaszlykow
Wszystkie przygotowane skladniki zmielic w maszynce, doprawic i odstawic na kilka godzin,by sie aromat rozwinal, nastepnie przygotowane patyczki owinac masa miesna i grilowac z kazdej strony 4-5 minut.Cwiartki cytryn serwowac do szaszlyczkow,zeby je skropic sokiem ,ponadto beda wspaniale smakowac z sosem cacik i pieczywem.




Cacik ( bez kropeczki nad "i")
to nic innego,jak wzbogacone mieta greckie tzatzyki
  • 400 g jogurtu
  • ok. 500 g ogorka
  • 2 zabki czosnku
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 1 duza szczypta cukru
  • 1 lyzeczka posiekanej miety
Ogorki obrac,wydrazyc srodki i posiekac w drobna kostke,posolic,pocukrzyc i odstawic na ok. 10 minut,nastepnie wylac powstala wode i lekko wycisnac ogorki reka i wymieszac z posiekana mieta,przecisnietym przez praske czosnkiem oraz jogurtem,podawac dobrze schlodzone.

Smacznego :)