.......Pisalam, ze bede wykorzystywac wydobyte z czelusci pamieci komputera swoje archiwalne zapiski, ale mialam okazje do upieczenia czegos swiezego z okazji urodzin mojej Corci..... mam 13-letnia juz corke.........o rany!!!!! kiedy ten czas zlecial???????? dopiero,co sie moja Myszka urodzila,a tu prosze.....kolejny roczek zlecial i wczoraj miala swoj wielki dzien :)
W sumie przez moje unieruchomienie w domu nie moglysmy razem swietowac, ale nadrobimy to.......na pewno :) , a poki co upieklam dla niej cytrynowa tarte i mam nadzieje,ze rownie entuzjastycznie zostanie przez nia przyjeta jak przez Kogos, kto juz mial okazje jej sprobowac i stwierdzil, ze dawno czegos tak pysznego nie jadl. Ktos nie lubi zbyt slodkich ciast, a ze ta tarta taka wlasnie jest, to nie dziwie sie,ze przypadla Mu do gustu, mi naturalnie tez i mam nadzieje, ze moja Corcia tak samo bedzie nia oczarowana - spelnienia marzen Coreczko :)
Skladniki na forme o sr. 28 cm :
Ciasto kruche:
- 200 g maki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 zoltko
- 125 g zimnego masla
- 2 lyzki zimnej wody
Masa serowa:
- 500 g sera Ricotta (jako,ze mialam tylko 1 op. ,to uzylam 250 g mascarpone i 250 g ricotta)
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 4 niepryskane cytryny
- cukier puder do posypania
Skladniki na ciasto szybko zagniesc, owinac w folie spozywcza i schlodzic w lodowce przez ok. 30 minut. Nastepnie rozwalkowac miedzy dwoma warstwami folii spozywczej i wylozyc nim natluszczona forme do tarty, ponakluwac widelcem.
Jajka ubic na puszysta mase ze 100 g cukru, dodac ser i starta skorke z 2 cytryn,jak rowniez wycisniety sok z 1 cytryny. Wszystko razem zmiksowac i wylac na przygotowane wczesniej ciasto, wygladzic.
Piec w nagrzanym do 180° piekarniku 45-50 minut, wyjac i ostudzic ( ja studzilam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).
Pozostaly cukier zagotowac ze 100 ml wody i dodac pokrojone w cwiercplasterki pozostale 2 cytryny, gotowac ok. 4-5 minut, ostudzic. Poukladac osaczone plasterki cytryn na ciescie, opruszyc cukrem pudrem i lekko skaramelizowac w piekarniku (funkcja-gril).
Mi niezbyt wyszlo te karamelizowanie i dojrzalam w koncu do kupna palnika do tego celu- juz sie ciesze na ten zakup- hurrraaaaa :)
Smacznego :)
Przepis pochodzi z ksiazki "Backschule - Step by step"